Organiseren van Verkopen

Je hebt een kleine productie onderneming. Dan is het ook belangrijk om regelmatig nieuwe klanten te krijgen. Dat wil zeggen als je wilt groeien. Wij gaan er van uit dat indien je alleen je bestaande klanten ondersteunt er niet echt sprake is van groei en dat je ook niet echt kunt spreken van verkopen. 
 
Dat brengt ons dan weer op die kleine onderneming waar wel een goede productie-afdeling staat die producten produceert maar waar de eigenaar zelf nog de verkopen doet. 
 
In de praktijk komt het er vaak opneer dat de ondernemer zelf de verkopen doet en dan ook hoofdzakelijk bij bestaande klanten. Daarnaast zijn de "verkoop" gesprekken meestal klantenservice activiteiten. Tevens is de eigenaar ook "eigenaar" van de productie waar hij druk mee is. 
 
Dit alles overziende zal hij op een zeker moment zeggen "ik moet er een verkoper bij hebben". Wat hij zich echter zou moeten afvragen, wie is per direct de beste verkoper? Het antwoord hierop zal zijn:  hij zelf. 
 
Goede raad is nu duur! Een nieuwe verkoper neemt gemiddeld 6 maanden om "up-speed" te krijgen. En dan zijn er nog veel taken die de nieuwe verkoper moet doen die niet direct onder verkoop vallen. Dan moet je je afvragen of dit de beste investering is voor de omschreven onderneming. 
 
Ons advies, neem iemand aan die de niet-verkooptaken goed kan uitvoeren en die goed is in het plannen van afspraken voor de eigenaar/directeur. Dit kan resulteren in bijv 2 dagdelen met verkoopafspraken. Dus niet met bestaande klanten maar nieuwe potentiele klanten. Dit is in de praktijk veel goedkoper en tevens zijn de gesprekken effectiever doordat de eigenaar zelf de beste verkoper is. 
 
Mocht het aantal verkoopgesprekken naar 4 of 5 dagdelen gaan dan kun je om je heen gaan kijken naar een nieuwe verkoper. Maar vergeet niet om de verdeling van taken die je voor de planner/binnendienst en de  directeur hebt, ook vast te houden!
 
Resultaat gegarandeerd!

LUKKES CONSULTING

Jousterweg 28, Heerenveen
Friesland

+31 6 49 09 07 63
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Copyright - Lukkes Consulting